Często jest miejscem, w którym spędzamy najwięcej czasu. Tam gotujemy, ale również przesiadujemy z przyjaciółmi. Nie rzadko zdarza się, że gość w pierwszym momencie wchodzi właśnie do tego pomieszczenia. Jak więc, urządzić ją by była funkcjonalna a zarazem ciekawa dla oka? Oto kilka wskazówek, które pomogą Wam zaaranżować praktyczną przestrzeń.

 1. Trójkąt ergonomiczny zwany też trójkątem roboczym

Czym jest? Trzy główne elementy wyposażenia kuchni, czyli: lodówka, zlewozmywak oraz płyta kuchenna/piekarnik oparte są na wierzchołkach trójkąta.

Ta prosta zasada znacząco poprawia komfort pracy, ponieważ sprzęty są usytuowane niedaleko siebie. Co za tym idzie nie musimy „biegać” po kuchni. Odległości pomiędzy sprzętami obrazuje powyższa grafika. Zdarza się, ze odległości te są mniejsze, jednak najważniejsze jest zachowanie kolejności. Postaraj się o jak największą powierzchnię blatu.

     2. Kolejność

Najprostszym sposobem na ustalenie kolejności elementów kuchni jest sprawdzenie jakie po kolei czynności wykonujemy . Najczęściej wygląda to w taki sposób:

  • wracamy z zakupów – zazwyczaj w pierwszej kolejności odkładamy zakupy na blat a następnie umieszczamy zakupy w lodówce;
  • kiedy przygotowujemy posiłki zaczynamy od umycia produktów;
  • następnie przyrządzamy posiłek – kroimy;
  • gotujemy, pieczemy;
  • zdejmujemy gorące naczynie z palnika
  • podajemy

Sama analiza zachowania pozwala już określić porządek według, którego powinniśmy urządzać kuchnię. Warto by blisko wejścia znajdowała się lodówka, pomocny będzie w pobliży blat roboczy, który pozwoli na odłożenie zakupów. Zlew (najlepiej w pobliżu okna), w którym oczyścimy produkty – warto by możliwie blisko znalazła się zmywarka, nikt z nas przecież nie ma ochoty biegać po kuchni z brudnymi naczyniami. Blat roboczy – po umyciu odkładamy produkty, później przygotujemy posiłek do obróbki termicznej. Dalej palnik oraz miejsce na odłożenie gorącego naczynia.

3. Przechowywanie

Wielu z nas uważa, że kuchnia musi posiadać szafki górne i to w możliwie jak największej ilości. Przecież muszą pomieścić naczynia i te wszystkie gadżety! Nie jest do końca prawda. Coraz modniejsze stają się kuchnie, które takowych nie posiadają. Jak więc możliwe jest upchanie tylu rzeczy? Bardzo funkcjonalne są szafki cargo, często umieszczane w tzn. „słupkach”. Dzięki nim nie potrzebujemy spiżarni. Są  najbardziej pojemne. Możemy postawić na takie do sufitu, a więc maksymalnie wykorzystujemy przestrzeń. Kolejnym atutem jest możliwość zainstalowania w słupku lodówki czy piekarnika i to już od nas zależy na jakiej będzie on wysokości. Najczęściej przyjmuje się wysokość blatu. To rozwiązanie wprowadza porządek do pomieszczenia oraz pozwala na estetyczne wkomponowanie sprzętu.

Nie zawsze możemy sobie pozwolić na takie rozwiązanie. Problem ten, często dotyczy małych kuchni. W momencie kiedy decydujemy się na inną opcję, warto pamiętać by szafki miały jak najwięcej półek. Na rynku znajdziemy wiele organizerów czy systemów, które porządkują przestrzeń. Co ważne nie zawsze są takie drogie jak nam się wydaje. Plusem jest to, że nie musimy co chwilę przekładać rzeczy w szafkach by wygospodarować miejsce na nowy toster.

Postaraj się by w kuchni nie było półek. Nasza natura nie pozwala by na półce znajdowało się maksymalnie kilka rzeczy. Zazwyczaj wygląda jak wysypisko. A kiedy nie ma jej w zasięgu wzroku potrafimy wszystko odłożyć tam gdzie należy. Co ciekawe, kiedy wpadną niezapowiedziani goście – Twoja kuchnia wygląda na czystą. Same sprzątanie jest ekstremalnie szybkie, należy tylko uporządkować i przetrzeć blat roboczy. Gotowe!

Dobrą inwestycją są szuflady i kosze. Wysuwając je widzimy całą jej zawartość. W przypadku tradycyjnych szafek zmuszeni jesteśmy do „nurkowania” i szukania potrzebnego przedmiotu. Jak często zdarza Wam się przez przypadek szturchnąć łokciem mąkę? A może zrzuciliście mikser? Rozwiązanie, które sprawdzi się w każdym przypadku: dzieci, osób starszych czy młodych w pełni sprawnych.

Zakup pojemniki w takim samym kształcie. Każdy produkt ma inne opakowanie. Efektem czego jest chaos w szufladzie. Lekarstwem na to są jednakowe naczynia. Najlepiej sprawdzą się te w kształcie kwadratu lub prostokąta – wykorzystują dosłownie każdy centymetr. Możesz opisać pokrywę i kiedy wysuniesz szufladę szybko znajdziesz to czego potrzebujesz. Dzięki temu niejednokrotnie szybko i bez problemów pozbyłam się moli spożywczych. Przynosimy je w produktach, często o tym nie wiedząc. Te małe żyjątka nie potrzebują dużo czasu by opanować resztę kuchni. Papierowe czy foliowe opakowanie im nie straszne. Kiedy wsypiesz nowy produkt do pojemnika a okaże się, że coś w nim żyje, wyrzucisz zawartość tylko tego naczynia. Dzięki temu rozwiązaniu oszczędzasz pieniądze!

4. Materiały

Blat

Drewniany blat staje się coraz modniejszy. Jeżeli jesteś osobą, która dużo gotuje – nie jest dla Ciebie! Drewno jest naturalnym materiałem, na który do końca nie mamy wpływu. Jednego dnia blat będzie prezentował się idealnie, nie będzie posiadał szpar innego mogą być one bardzo widoczne. Jak wiemy w kuchni nie trudno o rozlanie czegoś czy rozsypanie. W momencie kiedy taka mieszanka dostanie się do szpary, zrobią się nieestetyczne „fugi”. Taki blat wymaga odpowiedniej konserwacji. Musisz pamiętać by odpowiednio o niego dbać – impregnować, czyścić, zabezpieczać przed zarysowaniami. Niestety mimo uwagi z upływem czasu będzie wyglądał gorzej.

Oczywiście prócz blatów drewnianych, znajdziemy również kamienne. Nie traci na urodzie i można go odnowić. Świetnie sprawdzi się zarówno u zwolenników stylu nowoczesnego, jak i tradycyjnego. Jest niezwykle trwały, niestety cena jest adekwatna do jakości.

Lżejsze od blatów kamiennych są blaty z konglomeratu. Są mniej trwałe i niekoniecznie tańsze od poprzednika. Są ciepłe w dotyku, odporne na zarysowania. Powstaje z mieszanki minerałów.

Popularność zyskują również blaty z aluminium czy stali. Najlepiej by były kwasoodporne – higieniczne i łatwe do mycia, odporne na zarysowania. Trudno jednak uzyskać pożądany kształt. Konieczne jest zastosowanie stalowego lub drewnianego stelażu, ponieważ są niestabilne.

Dla osób, które stawiają na wygodę świetnym rozwiązaniem będzie blat z płyt laminowanych, imitujący drewno czy inny materiał. Wiele producentów posiada w swoim asortymencie taką alternatywę. Jest to trwałe, ale także dużo tańsze rozwiązanie. Poniżej znajduje się realizacja kuchni, w której zastosowano takie rozwiązanie.

Ściany

Kolejnym elementem wpływającym na funkcjonalność kuchni jest wykończenie ściany powyżej blatu. Najczęściej stosuje się kafle – jest to praktyczne i niedrogie rozwiązanie (oczywiście możemy wybrać droższe płytki). Są łatwe do czyszczenia i często nie wymagają impregnacji. Nie musimy o nie specjalnie dbać.

Oczywiście można zastosować inne rozwiązania. Jednak w wielu przypadkach przysporzy to pracy. Na szkle bardzo widać zanieczyszczenia i po każdym gotowaniu należy ją umyć. Popularne cegiełki należy zaimpregnować oraz czyścić szczoteczką. Fototapeta (odpowiednia do kuchni) może z czasem zacząć się odklejać czy zmienić kolor, podobnie z farbami, nawet tymi dedykowanymi kuchniom.

Fronty

Te z wysokim połyskiem niejednokrotnie spotykają się z negatywną opinią. Są dość wymagające. Bardziej widać odciski dłoni, a jak wiemy tłuste czy brudne ręce w kuchni to codzienność. Niestety na takich frontach najłatwiej zostawić po sobie ślady, szczególnie kiedy nie posiadają uchwytów.

Bardziej praktyczne będą fronty matowe czy o wykończeniu satynowym. Ciekawej wyglądają bez gałek, jednak okazuje się, że bardziej funkcjonalne są te z rączkami.

Najlepszym wyborem jeżeli chodzi o kolor, będzie biały czy szary. Ciemne lub intensywne kolory wymagają częstszego mycia.

5. Oświetlenie

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele ciekawych pomysłów na oświetlenie. Jednak wygląd nie jest najważniejszy. Warto zadbać o dobre oświetlenie, szczególnie nad blatem roboczym i płytą kuchenną. Pracując ostrym narzędziem, w pobliżu palnika nie trudno o skaleczenie czy oparzenie. Dobrym pomysłem jest oświetlenie bezpośrednio nad zlewem. Dzięki temu nie zasłonimy sobie światła. Najczęściej popełnianym błędem jest umieszczenie oświetlenia w okolicy zlewozmywaka, a nie tuż nad nim. W konsekwencji przy zmywaniu naczyń nie mamy odpowiedniej ilości światła.

Poniżej zdjęcia realizacji kuchni w domu jednorodzinnym. Właściciele po roku użytkowania, są zdania, że pomieszczenie jest w pełni funkcjonalne. A jaka jest wasza opinia?